miércoles, 24 de marzo de 2010

KIM



FITXA TÈCNICA

Títol: Kim
Autor: Rudyard Kipling
Adaptació: Eduardo Alonso
Traducció: Carles Ferrer
Editorial: Vicens Vives
Il·lustracions: Fco Solé / Fuenciscla del Amo

ARGUMENT

Obra mestra de Kipling i una de les grans narracions de tots els temps, Kim narra la història de Kimball O’Hara, a qui tots anomenen Kim, orfe d'un soldat del regiment irlandès. L'acció transcorre a l'Índia colonial britànica, on el jove i astut Kim coneix a un tibetà que canviarà el curs de la seva vida. El lama es proposa trobar un riu místic, i el noi decideix acompanyar-lo i guiar-lo, però al mateix temps el viatge amaga una missió secreta, prefiguració del seu futur com a membre dels serveis secrets. Viatge iniciàtic i novel·la d'aventures.

JOC DE KIM
En el llibre de Kim he descobert un nou joc, el JOC DE KIM. Aquest joc serveix per practicar l’observació i la memorització, i va ser inspirat en el llibre “Kim de la India”, novel·la de Rudyard Kipling. El seu protagonista, Kim O’Hara, fill d’un militar irlandès, es prepara per entrar als serveis secrets anglesos en missió a la India, i a través del joc aprén a observar i memoritzar els petits detalls de les coses o persones.

Versió tradicional del joc de Kim
Reuniu 10 o més objectes diversos (llapis, moneda, clip, mòbil, foulard, paper, cullereta, poma ....) i deixeu-los sobre una taula o a terra, sense que els participants vegin la preparació. Els participants s’hi acosten i observen els objectes durant un minut, en total silenci. Finalitzat el minut, qui porta el joc tapa els objectes amb un drap (o els participants se n’allunyen) i cada un escriu en un full una llista dels objectes que ha memoritzat. Després es destapen els objectes hi cada participant comprova el seu grau d’observació i memorització. Pot repetir-se, tot seguit o un altre dia, amb altres objectes i augmentant-ne el nombre.

ESPAI
Com a les altres novel·les, els personatges recórren per uns espais que fan característics als personatges. De Kim jo m'emporto el país, l'Índia; i la ciutat de Simla, on estiuejava Creighton i Kim va conéixer el Sahib Lurgan.













RODA DE LA VIDA

Els budistes conceben la vida com una mena de Roda en què tothom neix, mor i es reencarna en un altre ésser, la qual cosa es considera negativa. La persona que practica el budisme i, doncs, renuncia als desitjos que lliguen a les coses materials, aconsegueix desprendre's del cicle de la vida, la qual cosa constitueix elmajor alliberament possible.

El lama explica a Kim, el seu chela, el significat de la Roda de la vida. A l'anell central de la Roda de la vida hi apareixen tres animals:


El porc simbolitza la ignorància.
A mi em recorda al desordre, la brutícia.







El gal simbolitza l'odi.

Per mi significa elegància, fins i tot prepotència.




La serp simbolitza la cobdícia.
Jo li donaria el significat de perill.

1 comentario: